Barnarizs kúra 4. nap – olajrágás

Ebben a bejegyzésben az olajrágással kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg. A bevezető cikkben, már említettem, hogy az olajrágásnak méregtelenítő hatása van. De mi is ez tulajdonképpen? Elsőre kicsit bizarrul hangzik és nem is nagyon fedi le a .valóságot a magyar kifejezés. Éjszaka a szervezetünk jó esetben erőteljesen méregtelenít. Azért jó esetben, mert sok mindentől függ, hogy mennyire működik ez a funkciónk. Ha például valaki rendszeresen bevacsorázik, jó nehéz, zsíros ételekből, akkor alaposan megterheli a máját és gyakorlatilag nem fog méregteleníteni, mert a májnak a vacsorára elfogyasztott ételt kell feldolgoznia. De nem csak a májunk dolgozik, a tüdőnk, a bőrünk és a nyálkahártyáink is választanak ki különféle felesleges, testidegen anyagokat, így kerül a szánkba sok-sok baktérium és lepedék reggelre, na meg ezek következményeként a reggeli szájszag. Azt már gyerekkoromban megfigyeltem, hogy bizony ezt a szagot nem lehet egy fogmosással és ivással eltüntetni, amíg nem eszünk újra, nem szűnik meg. (Vigyázat a kávé és a cigi, csak ront a helyzeten!!) Na de miért? Mert az evéssel sok nyál termelődik, ami leoldja a szánk belsejéről a kirakódott büdösítő anyagokat, amit újra lenyelünk, tehát visszajuttatjuk. Ettől a negatív folyamattól tudunk megszabadulni az olajrágással, amikor a nyálunk helyett az olaj oldja le ezeket az anyagokat s nem nyeljük vissza, hanem kiköpjük. Egy evőkanálnyi (bátrabbaknak lehet 2 evőkanálnyi) hidegen sajtolt olajat kell alaposan átforgatni, zubogtatni a szájban, kb. 15-20 percen keresztül, majd kiköpni és alaposan át öblíteni a szájat. Ezt írja a forrás, ahonnan én is kinéztem, hogy hogyan végezzem ezt a műveletet.

A tapasztalataim a következőek:

Mennyiség

Kiskanálnyi olaj elegendő a számnak, ezt kényelmesen, öklendezés nélkül tudom forgatni. Mák olajjal kezdtem, mert régóta állt a polcon, kalciumpótlás céljából, de nem került bevetésre. Mikor elfogyott, kókusz olajra váltottam. Nekem mindkettő íze bejön, de aki idegenkedik tőlük, válasszon olyat, amit hosszútávon sem fog megutálni.

Zubogtatás

Nagyon fárasztó művelet, az elején, rendesen elzsibbadt az állkapcsom, pont úgy, mint amikor régen egész nap rágóztam. Jó kis hangja van, megőrjíti a családomat, engem meg az, hogy pont akkor akarnak kérdezni, amikor nem tudok válaszolni. Figyelem!, ez a kis torna a száj körüli mimikai ráncokra is rendkívül jó hatással van.

Időtartam

Nem kell minden esetben az előírt időhöz ragaszkodni. Azt vettem észre, hogy a híg olaj egy idő után besűrűsödik és felhabosodik, majd ha tovább folytatjuk a forgatást újra kicsit folyósabb lesz. A mérgek mennyiségével egyenes arányban kezd el habosodni az olaj. Amikor valami olyat fogyasztottam előző nap, amit nem kellett volna, szinte azonnal tapadóssá válik az olaj a számban. Ezzel egyfajta ellenőrzést is végezhetünk magunkon. Ha egyesével próbálunk ki gyanús ételeket, italokat ilyen módon is tesztelhetjük a szervezetünket.

Tisztítás

Ha kiköptük az olajat, jó meleg vízzel öblögessük át a szánkat. Alaposan gargarizáljunk is egyet. Mindent köpjünk ki. Ekkor jöhet egy kis só és azzal dörzsöljük át a szánk belsejét, a fogakat, a nyelvet. Majd következzen egy alapos fogmosás. Hosszútávon az olajrágás fehéríti a fogakat. Erről lehet jó kis képeket nézegetni, ha a keresőbe beírjuk azt, hogy oil pulling.

4. nap tapasztalatai:

Olajrágás nagyon jól ment, lazult az állkapcsom, már nem fáj. Meleg vízzel öblítettem sóval átdörzsöltem és nyelvkaparóval lekapartam a nyelvem. Próbáltam gargarizálni, amiről eszembe jutottak a szüleim és a Glycosept, ami nagy barátom volt gyerekkoromban. Ha fájt a torkom ezzel kellett gargarizálni. Utáltam. De minden egyéb szájbetegséget is ezzel a szerrel gyógyítottunk. Sokszor volt afta a számban, ami teljesen megszűnt, mióta nem eszem glutént.

A nap folyamán sok energiám volt, jól ment a munka. Reggel kilenckor sikerült wc-re mennem,  2 perc alatt, kicsit sárga tökéletes székletet produkáltam. Délután sietnem kellett, fizikai munkát végeztem. Nagyon éhes lettem és ezért ideges, mindenbe belekötöttem. Este megint tudtam dolgozni. Nehezen ment az elalvás, talán a maté tea miatt. Borsmenta+maté tea, nagyon finom füstös ízt ad, kicsit olyan, mint az Earl Grey. Kevesebbet ittam, mint terveztem. Oda kell figyelnem, hogy ha hosszabb időre elmegyek, minimum folyadék legyen nálam, de egy kis ennivaló sem árt. Mivel nagyon éhes voltam megettem egy darabka saját készítésű, gluténmentes, teljeskiörlésű, kovászos kenyeret. Napközben már nem fáztam. Második széklet gyógyszerszagú volt.

Két hónap alatt sikerült szokássá rögzítenem az olajrágást, aminek roppantul örülök. Úgy érzem teszek valamit a fogaimért, hiszen eltávolítom a mérgeket a fogínyemről. Talán kétszer maradt ki ez a művelet a reggelemből és éreztem a hiányát. Leginkább délután, amikor a fogaim hátulján némi felrakódást tapasztaltam, ha a nyelvemmel végig simítottam. Ha reggel forgatom az olajat a számban, nincs délután ez a kellemetlen érzés. Persze tudom, hogy ez nem csodaszer és a fogkövet nem távolítja el, vagy nem gyógyulnak meg a szuvas fogak, de jó érzés a számnak és a tudat, hogy nem hagyok teret a baktériumoknak. Ha valaki beteg, érdemes többször is végezni naponta, evés előtt, ezzel lerövidítheti a betegség időtartamát. Kismamák és szoptató anyukák is élhetnek ezzel a méregtelenítéssel, hiszen nem serkentik  a szervezetük méregtelenítő folyamatait, csak befejezik azt, eltávolítva a végterméket. Immunhiányos betegségekben is nagyon hatásos.