Lábaink épsége – szépsége?! 2.

Lábaink egészsége – a lábszár


A sorozat második részében tovább haladunk a lábunkon felfelé és a bokától térdig vesszük célba ezt a fontos végtagunkat. Amint a kép is mutatja, ennek a területnek az esztétikai és egészségügyi gondjai már nem csak a nőket érintik. Bár a fotón látható férfinak látszólag nincs problémája, megelőzésnek kitűnő egy ilyen csinos, a múlt századból átmentett ruhadarab. A lábszár panaszai mik lehetnek? Boka duzzanat, nehézségérzés, növekedési fájdalmak, görcsök, seprű vénák, fájdalmas visszerek, stb. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a rossz érzések csak a kor előrehaladtával jelentkeznek, de sajnos civilizációs ártalomként egyre korábban találkozunk velük.

A tevékenységeink alapvetően meghatározzák, hogy is állunk a lábunkon. Vagy, hogy állunk-e egyáltalán rajta.. A modern társadalmakban inkább ez utóbbi okoz problémát, ugyanis inkább ülünk, mint állunk. DE ha egy helyben álldogálunk az sem jó. Mert az ember úgy lett kitalálva, hogy mozognia kell, ahhoz, hogy egészséges maradhasson! Mivel KELL mozognia, ha túl sokat ül vagy áll ugyanabban a helyzetben, nem tesz neki jót. A mozgatás után, a pihentetés is nagyon fontos.  Ezzel nem mondtam újdonságot, elég gyorsan lehet tapasztalni, a kellemetlenségeket. De mit tehetünk, akkor, ha a kénytelenek vagyunk sokat ülni vagy állni egy helyben? Azt gondolhatnánk, hogy egyszerű a megoldás: aki sokat állt üljön le, aki ült álljon fel. Mi ezzel a gond, miért nem elegendő pusztán ennyit csinálni? A fent felsorolt panaszok mind, a mozgatás és pihentetés hiányának a következményei. Hogyan mozgassuk helyesen a lábainkat? Folyamatos, apró mozdulatokkal, bokakörzés, felváltva pipálás és spiccelés, lábujjhegyre hintázás, aztán sarokra gördülés. És hogyan pihentessük? Ha ülünk tegyünk támasztékot a talpunk alá, ha megtehetjük, polcoljuk fel, hozzuk vízszintes helyzetbe lábainkat. Ha sokat kell állnunk, néha guggoljunk le, felváltva nehezedjünk egyik majd másik lábunkra.

Milyen testi folyamatok nagy ellenségei lábaink jóllétének?

A pangások és mikrotápanyag hiányok.. A felgyülemlett vér, vagy az ödéma okozzák a csúnya elváltozásokat, a különböző fájdalmakat pedig a vitaminok, ásványi anyagok, és nyomelemek hiánya. Megfelelő egyensúlyt kell találnunk, mozgás és pihenés között. A túl szoros zoknik a következő kritikát érdemlő ruhadarabok. Ezek viselése sajnos már a legkisebbek életét is megkeserítheti. Figyeljünk oda, hogy kisbabáknak se válasszunk olyan zoknit, ami nyomot hagy a bokán.

Nézzük meg hogy működik a vérellátottság ezen a területen. Lábainkat is erek hálózzák be, a vénák azok amelyek visszafelé, a szívünkhöz szállítják a vért. Mivel a gravitáció ellen dolgoznak tevékenységüket billentyűk segítik elő. A gond akkor kezdődik, amikor a billentyűk nem tudják teljesíteni eredeti feladatukat és a vér felgyülemlik. Ettől tágulnak ki az erek és dudorodnak elő.

És akkor nézzük a regeneráló praktikákat:

  • Bizony a táplálkozásunk a lábaink épségére is hatással van. A lábikra görcsök és növekedési fájdalmak kiváló megelőzője, ha megfelelő minőségű kondicionáló anyagokat fogyasztunk. A B vitaminok, kalcium, magnézium és kollagén mind nagyon fontosak. Kiegészítésként szedhetünk hiányainkhoz igazodó Schüssler sókat is, hogy a tápanyagok valóban el is jussanak a kívánt helyre.
  • Apróbb esztétikai elváltozásokat kitűnően tudunk orvosolni Schüssler krémekkel, de a zöld paradicsomos pakolást is kipróbálhatjuk visszerekre.
  • Ha lehet ne hordjunk szoros zoknit, főleg ne nejlonból! (egyébként is vágyölő), ezek elszorítják a keringést. Válasszunk gumi mentes kivitelt, ha nem mutat jól a cipőben, vegyük fel anélkül, vagy harisnyával, vagy a képen látható zoknikötővel  
  • Ha gond van a lábaink keringésével, hordjunk inkább kompressziós harisnyát, a hagyományos helyett, ha egész nap  viselnénk. Jöhetnek a harisnyatartók is, persze szigorúan gumi mentes kivitelben.
  • A hideg meleg váltózuhannyal kiválóan tudjuk edzeni lábszáraink ereit.
  • Mezitlábazás minden mennyiségben. Rengeteg mezitlábas park van Magyarországon, de aki nem szereti a kötöttségeket, mehet csak úgy is túrázni lábbeli nélkül. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni talpunkat az igénybevételhez, de kezdőként is teljesíthető egy kisebb séta. Ilyenkor a talpunk nem csak a szokatlanság miatt érzékeny, hanem a hatásos talpmasszázs miatt is. Ha egy kirándulás után hosszabb ideig érzékenynek érezzük talpunk bizonyos pontjait, érdemes utánanézni, hogy milyen szervünk megfelelője helyezkedik el éppen ott.
  • Ha nem tudunk kimozdulni otthonról, tehetünk egy tálcára kavicsokat és minden nap tapossuk meg őket. A tálcát mindig rázogassuk meg, így más más területeket ingerelnek.
  • A helyes testtartás elsajátítása is sokat segíthet lábszáraink tehermentesítésében.

Szándékosan nem írtam vízhajtási praktikákat, mert, ha ödémásodik a lábunk mindenképpen keressünk fel egy orvost, aki felderíti az okát. Visszereink állapotát is rendszeresen ellenőriztessük. Ne csak akkor gondolkodjunk el ezen, amikor már esztétikailag kifogásolható lábunk állapota, az időben észlelt elváltozások életmód váltással kordában tarthatók, vagy akár visszafordíthatók. Remélem az egyszerű kis praktikákkal sikerül a mindennapokban felüdíteni lábszárunkat és méltán kap ezután több figyelmet a mozgatás és pihentetés terén is.