MEGMÉRETTETÉSEK, - mi lehet segítségünkre, vizsga helyzetben

MEGMÉRETTETÉSEK - mi lehet segítségünkre, vizsga helyzetben

A középiskolai felvételik küszöbén állunk, ami a 4., 6. és a 8. osztályos tanulóknak talán az első komolyabb kihívás az életében. Ha igazán őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor a szülők életében is egy erősen megpróbáló időszak ez. Gyerekkoromban még csak a szőlőcukor és a szelet csokoládé volt a sláger, manapság azért több eszközhöz nyúlhatunk, hogy a feszült idegeket kisimítsuk és koncentráljunk. 

Gondoltam összeszedek egy-két dolgot, ami ilyenkor segítségünkre lehet:


  •  Imádság ereje

  • Megerősítések

  • Lazító légzés

  •  Nyugodt alvás

  •  Kiegyensúlyozott reggeli?!

  • Rügycseppek

  • Schüssler sók

  • Bach virág esszencia

  • Homeopátia

  • Illóolajok

  • Ásványok

Az első és legfontosabb az imádság ereje. Szeretném leszögezni, hogy az imádság akkor is működik, ha valaki nem hívő. Nem arra gondolok, hogy ez olyan, mint egy automata bedobom az imát és teljesül a vágyam. Ha olyan, embereket kérünk fel a szándékunkért való közbenjárásra, akik imádkozásban járatosak, meghallgattatásra találhatunk. A gyerekeim iskolájában most ez nagyon szépen működik. Minden héten más és más osztályközösség imádkozik egy másik osztályért. Ezen a héten a felvételizőkért. Sokszor a gondok annyira ránk nehezednek, hogy nem találjuk a megfelelő szavakat és nem is igazán tudjuk, hogy mit szeretnénk. Sokszor megtapasztaltam már ezt az életemben. A csalásomban nagyon sok imádságos ember van, akikhez fordulhatok ilyenkor. Keresztények hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez az erő csak nekünk adatott meg, de ez nem így van. Hallottam egyszer egy csodálatos előadást az ima erejéről, amit nevezhetünk úgy is, hogy erős, együttes rágondolás, aminek a görög kifejezése a HOMOTHUMADON. Tartozik ehhez egy világméretű mozgalom, amiben mindenféle felekezetű emberek vannak! Ez a kis video nagyon jól összefoglalja a lényeget:

https://www.youtube.com/watch?v=6l9DT37Eb0A


Nézzük mit értek megerősítések alatt. Olyan dolgokat kommunikálunk a gyermekünk és magunk felé, amik pozitívak, nem sablonosak és IGAZAK! Az utóbbit azért emeltem ki, mert nincs értelme sablonos közhelyeket puffogtatni, mint ügyes vagy és okos vagy, főleg, ha a gyerek többször kijelentette, hogy nem érzi magát annak. Ehelyett szánjunk egy kis időt arra, hogy megvizsgáljuk valóban miben ügyes és azt írjuk körül. Például: Nagyon magával ragadó történeteket tudsz kerekíteni az előírt szöveghez, fordulatos, izgalmas és egyedi. Ha jobban odafigyelsz a helyesírásra, szerintem jó pontokat fogsz kapni a fogalmazásra.

Miért lényeges a nyugodt alvás?

Alvásközben rendszert frissít a személyi számítógépünk az agyunk. Átrendezi az információkat és egy számunkra leginkább logikus rendszer szerint teszi hozzáférhetővé. Amíg ez a folyamat nem tud lezajlani, addig a tanult információk csak bemagolt adatok lesznek, mert nem fogjuk tudni előhívni őket. Alvás közben új idegpályák épülnek ki, összekötve a különböző információ morzsákat egy logikus egésszé. Az alvás minden nap nagyon fontos, de megmérettetések előtt különösen. Ha nincs bevett alvási rituálétok javaslom, hogy mielőbb találjátok meg!

A lazító légzés elsajátítása segít összpontosítani és megnyugodni. Nem kell bonyolult dologra gondolni, tudatos hasi légzés pár percig. Ha a két agyféltekét szeretnénk összehangolni, akkor a váltott orrlyukas légzéssel is megpróbálkozhatunk.

A kiegyensúlyozott reggelivel kapcsolatban fenntartásaim vannak. Semmiképpen ne telítsük el magunkat, ha koncentrálni akarunk. Gyerekek esetében is tarthatunk egy kis böjtöt a megmérettetés előtti este. Semmiképp ne finomított szénhidrátban gazdag reggelivel készüljünk a feladatmegoldásra. Így a helyzet előtt elfogyasztott szőlőcukor, vagy étcsokoládé is jobban fog hatni.

Rügy cseppek a kedvenceim. Finoman hangolják a testet, lelket és szellemet. És még ízletesek is. Az alma, csipkerózsa és a dió, segítenek helytállni.

A Schüssler sók azért is jók, mert ha vízben oldjuk őket a folyadék pótlásunk is megoldott. Ebben az esetben nem árt, ha tisztában vagyunk a gyermekünk személyiségével. Milyen formában nyilvánul meg nála a stressz? Összeszorul a torok? Hevesen dobog a szív? Esetleg görcsbe rándul a gyomor? Általánosságban elmondható, hogy a phosphoricum végű sók lesznek a megfelelőek a problémára.

Bach virág essszenciáknál és a homeopátiás szereknél az előző pontban leírtak hatványozódnak. Kicsit foglalkoznunk kell az érzéseinkkel és érzeteinkkel, hogy megtaláljuk a megfelelő szert. Ehhez az alábbi oldalak nyújtanak segítséget:

https://bachcsepp.hu/bach-viragterapia-teszt/

https://homeopatia.info.hu/stressz-alvaszavar/lampalaz-vizsgadrukk-homeopatia

Illó olajok tekintetében is sok minden közül választhatunk, lehetnek egyedi olajak, mint a citrom, vagy keverékek, mint a Thinker. Egy hasznos tipp a barátnőmtől (köszönöm Orsi): az olajat felvihetjük a maszkra és a halántékra is!

Régebben még a járványhelyzet előtt, időről –időre megjelentek az iskolában az ásvány árusfluorit ok. A gyerekek, személy szerint én is, odáig vannak értük. Irányíthatjuk ilyenkor egy kicsit a választást, hogy ne csak szép, de hasznos is legyen. A fluorit kiválóan segíti a koncentrációt a felkészülés és a vizsga alatt is. Köszönöm Kata!

Az eszközök, amivel a koncentrációt segíthetjük gyakorlatilag végtelenek. Én már bőven felnőtt voltam, amikor igazán megtanultam koncentrálni, szóval nincs értelme elkeseredni! Ha legközelebb komolyabb segítségre lenne szükség, bátran keressetek meg. Az étrend és a vitaminok hatásosak, de nem működnek egyik napról a másikra.

Hajrá, minden felvételizőnek kívánom, hogy jó élmény legyen!