SPORTSZELET TORTA

GYORS TORTA, váratlan vendégeskedéshez, vagy csak ha már nem akarunk a konyhában álldogálni


Ennek a tortának a hozzávalói általában megtalálhatóak a minden kicsit is tudatosabban étkező család háztartásában. Villámgyorsan, kevés koszos edénnyel elkészíthető. A képen a torta, szülinapi tortaként szerepelt volna, ha megtaláltam volna a régi képet, amit egy sátorozás alkalmával rögtönöztünk. A nagy lányom akkor töltötte a 10. életévét és a tábori körülmények sem akadályozhatták meg, hogy egy finom, házi készítésű tortával ünnepeljünk. Mivel a két hetes kempingezés közepére esett a nagy nap, a torta alapot még korábban otthon készítettem el, a tölteléket a tábori konyhában dobtuk össze. Ma újra elkészítettük a tortát a közel 8 éves kislányommal ajándékba. Én csak felügyelő voltam, ő ügyeskedett egyedül. Mivel nem receptből, hanem fejből dolgoztunk, kifelejtettem egy-két hozzávalót, a kókuszreszeléket és a lenmagot. Az előbbi teljesen elhagyható, a lenmag azért nem árt bele, hogy kezelhetőbb legyen a tészta. 12 és ½ db nyers datolyát (az egyiknek valahogy elveszett a fele) használtunk, így nagyon finom édes lett az alap. Végül nem bánom, hogy bénáztam a fotóval, mert így a fázis fotók is megtekinthetőek. Az utolsó, a tortaszeletről hiányzik, de még nem kapta meg a tulajdonosa..

 

Sport szelet torta:



Nyers, 18 cm-es torta alaphoz:

• ½ csésze dió vagy mandula darálva

• 2 evőkanál lenmag darálva

• 4 evőkanál kókuszreszelék (elhagyható)

• ½ csésze datolya vagy mazsola áztatva

• 1 csipet só



A krémhez:

• 2 csomag natúr gesztenyepüré

• 2 tábla mogyorós étcsokoládé

• kevés kókusztej (elhagyható) vagy kókuszzsír

• kis rumaroma, vanília

• ízlés szerint méz

A magokat ledaráljuk, a datolyát kevés vízzel turmixoljuk, mindent összegyúrunk és folpackkal bélelt 18 cm-es tortaformába nyomkodunk, hogy pereme legyen. A krémhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és összekeverjük a felengedett gesztenyepürével, hozzáadjuk a rumot és a vaníliát. Ízlés szerint mézzel édesítjük. Készíthető hámozott főtt gesztenyéből is. Nagyon finom benne az egész mogyoró, de sima étcsokoládéval is kitűnő. Ha külön akarunk bele mogyorót tenni, száraz serpenyőben pár percig pirítva, majd konyharuha között dörgölve megszabadulhatunk a barna héjától. A krémet az alapba simítjuk, és jól kihűtjük. Önthetünk a tetejére csokoládét, vagy megszórhatjuk kakaóporral.