SPORTSZELET TORTA
GYORS TORTA, váratlan vendégeskedéshez, vagy csak ha már nem akarunk a konyhában álldogálni
Ennek a
tortának a hozzávalói általában megtalálhatóak a minden kicsit is tudatosabban
étkező család háztartásában. Villámgyorsan, kevés koszos edénnyel elkészíthető.
A képen a torta, szülinapi tortaként szerepelt volna, ha megtaláltam volna a
régi képet, amit egy sátorozás alkalmával rögtönöztünk. A nagy lányom akkor
töltötte a 10. életévét és a tábori körülmények sem akadályozhatták meg, hogy
egy finom, házi készítésű tortával ünnepeljünk. Mivel a két hetes kempingezés
közepére esett a nagy nap, a torta alapot még korábban otthon készítettem el, a
tölteléket a tábori konyhában dobtuk össze. Ma újra elkészítettük a tortát a
közel 8 éves kislányommal ajándékba. Én csak felügyelő voltam, ő ügyeskedett
egyedül. Mivel nem receptből, hanem fejből dolgoztunk, kifelejtettem egy-két
hozzávalót, a kókuszreszeléket és a lenmagot. Az előbbi teljesen elhagyható, a
lenmag azért nem árt bele, hogy kezelhetőbb legyen a tészta. 12 és ½ db nyers
datolyát (az egyiknek valahogy elveszett a fele) használtunk, így nagyon finom
édes lett az alap. Végül nem bánom, hogy bénáztam a fotóval, mert így a fázis fotók is megtekinthetőek.
Az utolsó, a tortaszeletről hiányzik, de még nem kapta meg a tulajdonosa..
Sport szelet
torta:
Nyers, 18
cm-es torta alaphoz:
• ½ csésze
dió vagy mandula darálva
• 2 evőkanál
lenmag darálva
• 4 evőkanál
kókuszreszelék (elhagyható)
• ½ csésze
datolya vagy mazsola áztatva
• 1 csipet
só
A krémhez:
• 2 csomag
natúr gesztenyepüré
• 2 tábla
mogyorós étcsokoládé
• kevés
kókusztej (elhagyható) vagy kókuszzsír
• kis
rumaroma, vanília
• ízlés
szerint méz
A magokat ledaráljuk, a datolyát kevés vízzel turmixoljuk, mindent összegyúrunk és folpackkal bélelt 18 cm-es tortaformába nyomkodunk, hogy pereme legyen. A krémhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és összekeverjük a felengedett gesztenyepürével, hozzáadjuk a rumot és a vaníliát. Ízlés szerint mézzel édesítjük. Készíthető hámozott főtt gesztenyéből is. Nagyon finom benne az egész mogyoró, de sima étcsokoládéval is kitűnő. Ha külön akarunk bele mogyorót tenni, száraz serpenyőben pár percig pirítva, majd konyharuha között dörgölve megszabadulhatunk a barna héjától. A krémet az alapba simítjuk, és jól kihűtjük. Önthetünk a tetejére csokoládét, vagy megszórhatjuk kakaóporral.