Tökfőzelék mindenmentesen

Egy nagyon egyszerű, gyors és finom főzelék receptet következik. !TÖKFŐZELÉK!Elég megosztó, aki szereti a kaprot, annak általában bejön, aki nem, az meg sem kóstolja. Kapor helyett használhatunk egy csipet tárkonyt is, így egészen más lesz az összhatás, egy próbát megér, szerintem.  ;-)

Ez volt az első főzelék, amit áttranszformáltam mindenmentessé, mert nem tudtam volna elképzelni, hogy soha többé ne egyek.. Ez már a tökéletesített verzió, tényleg nagyon gyorsan elkészül.

Röviden az előnyei 8-) :

Jó választás, ha meleget akarunk vacsorára, valami könnyűt és esetleg van egy kis maradék sült hús, húsos vagy húsmentes fasírozott vagy pörkölt, amit feltétként adhatunk hozzá.

A recept szinte bármilyen diétába beilleszthető, tej-, tojás- és gluténmentes, cukrot nem tartalmaz. Önmagában vegán étrendben is megállja a helyét. Autoimmun betegeknek is alternatíva lehet. Szénhidráttartalma elenyésző, így cukor-háztartási zavarokkal küzdőknek is előnyös.

Egyszerű, gyors, hozzátáplálásnál az, első ételek között szerepelhet, amit a baba a családdal együtt fogyaszthat el.

Ha emésztésünkkel bármilyen gond van, vagy kímélni akarjuk gyomrunkat, akár egy vírusos fertőzés után, de egy tisztító kúrát követően is kitűnő választás.

A tök remek alapanyag, olcsó, fagyasztva egész évben kapható, frissen június és október között találkozhatunk vele a piacon.

 

Hozzávalók:
  • 2 csomag fagyasztott gyalult tök, vagy egy nagyobb friss
  • 3 db közepes méretű sárgarépa reszelve (tisztítva kb. 40 dkg)
  • 1 db nagyobb fehérrépa reszelve (kb. 15 dkg)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma aprítva (elhagyható)
  • 1 l víz
  • 1 teáskanál só
  • friss és szárított kapor
  • 1 evőkanál olíva olaj vagy zsír
Elkészítés:
  • A kockára vágott hagymát és a lereszelt sárga és fehérrépát egy nagyobb lábasban az olíva olajon megdinszteljük, sózzuk.
  • Hozzáadjuk az egyik csomag tök felét, átkeverjük, míg a fagyott részek szétesnek és annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi, lefedjük és takarék lángon kb. negyedóra alatt puhára pároljuk.
  • Ha megpuhult botmixerrel vagy kelyhes turmixban pürésítjük. Nagyon sűrű pürét kapunk, amibe beletesszük a maradék tököt a
  • friss kapor egy részével. Megvárjuk, amíg kienged és a maradék vizet tetszőlegesen adagolva beállítjuk a megfelelő sűrűségre. Addig főzzük, amíg a tök puhulni kezd, de még ress marad.
  • Ha szükséges szárított kaporral fokozzuk az ízeket. Tálalásnál a maradék friss kaporral megszórjuk az ételt.

A végére még pár szót az alapanyagokról:

Kapor

Az étel lelke. Nemcsak a hagyományos népi gyógyászatban, de a tibeti, ajurvédikus és a kínai orvoslásban is ismert, mint emésztést segítő gyógynövény. Különösen gyerekeknek és időseknek ajánlják, mivel gyengédebben hat, mint például az ánizs vagy az édeskömény. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns: tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Antimikrobás hatása is van. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást. Vanádium tartalma szabályozza az inzulin termelődést. Ezért szórjuk meg friss kaporral a főzés végén az ételt!

Tök

Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. Kiemelkedően magas szerves sótartalma, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványi-anyag tartalma kiemelkedő (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma  miatt pedig kiváló folyadékforrás.