Tökfőzelék mindenmentesen
Egy nagyon egyszerű, gyors és finom főzelék receptet következik. !TÖKFŐZELÉK!Elég megosztó, aki szereti a kaprot, annak általában bejön, aki nem, az meg sem kóstolja. Kapor helyett használhatunk egy csipet tárkonyt is, így egészen más lesz az összhatás, egy próbát megér, szerintem. ;-)
Ez volt az első főzelék, amit áttranszformáltam mindenmentessé, mert nem tudtam volna elképzelni, hogy soha többé ne egyek.. Ez már a tökéletesített verzió, tényleg nagyon gyorsan elkészül.
Röviden az előnyei 8-) :
Jó választás, ha meleget akarunk vacsorára, valami könnyűt és esetleg van egy kis maradék sült hús, húsos vagy húsmentes fasírozott vagy pörkölt, amit feltétként adhatunk hozzá.
A recept szinte bármilyen diétába beilleszthető, tej-, tojás- és gluténmentes, cukrot nem tartalmaz. Önmagában vegán étrendben is megállja a helyét. Autoimmun betegeknek is alternatíva lehet. Szénhidráttartalma elenyésző, így cukor-háztartási zavarokkal küzdőknek is előnyös.
Egyszerű, gyors, hozzátáplálásnál az, első ételek között szerepelhet, amit a baba a családdal együtt fogyaszthat el.
Ha emésztésünkkel bármilyen gond van, vagy kímélni akarjuk gyomrunkat, akár egy vírusos fertőzés után, de egy tisztító kúrát követően is kitűnő választás.
A tök remek alapanyag, olcsó, fagyasztva egész évben kapható, frissen június és október között találkozhatunk vele a piacon.
Hozzávalók:
- 2 csomag fagyasztott gyalult tök, vagy egy nagyobb friss
- 3 db közepes méretű sárgarépa reszelve (tisztítva kb. 40 dkg)
- 1 db nagyobb fehérrépa reszelve (kb. 15 dkg)
- 1 közepes méretű vöröshagyma aprítva (elhagyható)
- 1 l víz
- 1 teáskanál só
- friss és szárított kapor
- 1 evőkanál olíva olaj vagy zsír
Elkészítés:
- A kockára vágott hagymát és a lereszelt sárga és fehérrépát egy nagyobb lábasban az olíva olajon megdinszteljük, sózzuk.
- Hozzáadjuk az egyik csomag tök felét, átkeverjük, míg a fagyott részek szétesnek és annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi, lefedjük és takarék lángon kb. negyedóra alatt puhára pároljuk.
- Ha megpuhult botmixerrel vagy kelyhes turmixban pürésítjük. Nagyon sűrű pürét kapunk, amibe beletesszük a maradék tököt a
- friss kapor egy részével. Megvárjuk, amíg kienged és a maradék vizet tetszőlegesen adagolva beállítjuk a megfelelő sűrűségre. Addig főzzük, amíg a tök puhulni kezd, de még ress marad.
- Ha szükséges szárított kaporral fokozzuk az ízeket. Tálalásnál a maradék friss kaporral megszórjuk az ételt.
A végére még pár szót az alapanyagokról:
Kapor
Az étel lelke. Nemcsak a hagyományos népi gyógyászatban, de a tibeti, ajurvédikus és a kínai orvoslásban is ismert, mint emésztést segítő gyógynövény. Különösen gyerekeknek és időseknek ajánlják, mivel gyengédebben hat, mint például az ánizs vagy az édeskömény. A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns: tartalmaz C-vitamint, A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot. Antimikrobás hatása is van. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást. Vanádium tartalma szabályozza az inzulin termelődést. Ezért szórjuk meg friss kaporral a főzés végén az ételt!
Tök
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. Kiemelkedően magas szerves sótartalma, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványi-anyag tartalma kiemelkedő (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma miatt pedig kiváló folyadékforrás.