EGYSZERŰBB KARÁCSONY – kevesebb idegbaj és hulladék


Gondoltam a múltkori Facebook bejegyzés után, írok egy-két tippet, hogyan lehet egyszerűsíteni a karácsonyi sürgés-forgást, az ajándékok beszerzését.

Két szempont mentén próbálok ötleteket adni, az egyik, hogy hogyan tudjuk a hulladékok mennyiségét csökkenteni. A másik, hogy hogyan is találjuk meg a megfelelő ajándékot a szeretetnyelvek segítségével.

A karácsonyi hulladék hegyek csökkentésének egy módja lehet, ha ragaszkodunk az alábbi beszerzési sorrendhez:

Arra

törekszem

idén karácsonykor, hogy

SAJÁTKÉSZÍTÉSŰ ajándékot adok, vagy

JÓTÉKONYSÁGI VÁSÁRon vásárolok, vagy

HELYI TERMELŐtől, PIACról szerzem be az ajándékot, vagy

HAZAI KÉZMŰVES termék, VAGY ÉLMÉNY lesz a meglepetésem a fa alatt

HELYI SZOLGÁLTATÁSt választok, hogy megörvendeztessem a családomat és a szeretteimet

!

A legjobb ajándék kiválasztásában nagy segítség, ha ismerjük a megajándékozni kívánt személy szeretetnyelvét. A szeretetnyelvünk az idegen nyelvhez hasonló. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ha egyikük megtanul a másik nyelvén beszélni, akkor képesek lesznek társalogni. 5 féle szeretet nyelv van: minőségi idő, elismerő szavak, testi érintés, szívességek és az ajándékozás. Mindegyik nagyon fontos, de személyenként változik, hogy melyik hat ránk ezek közül mélyebben az összes többinél. Nézzük ez alapján a tippeket:

  1.       Ajándékozás: Ha az ajándékozni kívánt emberre jellemző, hogy mindig megtartja az ajándékokat és pontosan tudja, mikor és kitől kapta, akkor neki az ajándékozás a szeretet nyelve. Ebben az esetben nagyon örülni fog bármilyen általad készített apróságnak. Ne hagyd abba itt rögtön az olvasást, azzal a felkiáltással, hogy nincs kézügyességed. Rengeteg DIY oldal van az interneten, ahol lépésről lépésre bemutatják egy-egy dolog elkészítési módját. Egy fűszeres ecet, teakeverék, vagy egy fürdőbomba megalkotásához nem kell szakértelem. Ha gyerekekről van szó, ők a mütyürkék gyűjtői, amiket mindenhová magukkal vihetnek.
  2.    Elismerő szavak: A következő típusú embernek nagyon fontos a dicséret. Ebben az esetben, ha saját készítésről van szó, egy 2022-es zsebnaptárba írd be minden hónaphoz (ha nagyon lelkes vagy, minden naphoz), hogy mit szeretsz benne, miért csodálod őt. Adhatsz a hobbyjával kapcsolatos könyvet, egy kedves kísérő üzenettel, amiben leírod, hogy miért illik hozzá és mennyire tetszik, amit csinál. Készíthetsz fotóalbumot a legjobb pillanataival, kedves üzenetekkel. Írhatsz verset róla, amiben kiemeled a jó tulajdonságait. Gyerekeknél ők a „leg” (legügyesebb, legokosabb, legszebb, stb.) feliratos ajándéktárgyak célpontjai, amiket megtalálhatsz a vásárokban.
  3.   Testi érintés: Ők azok az emberek, akik leginkább hiányolják az érintést. Ha találkoztok biztos, hogy szélesen megölelnek, vagy megszorítják a kezedet. A DIY ajándékok közül minden jöhet, ami a bőrápolással kapcsolatos. Fürdőbomba, egyszerű balzsamok. Mindenféle masszázs, fodrász utalványok. Teljesen ingyenes ajándék, ha ölelés kuponokat gyártasz, szabad felhasználásra. Ha kiskorúnak keresel ajándékot, megfordulhat a fejedben, hogy egy kisállatot adsz, simogatásban biztosan nem fog hiányt szenvedni. Persze a felelős állattartáshoz ennél picit több kell. 
  4.        Szívességek: ők azok az emberek, akiket boldoggá tesz, ha segíthetnek és sokat jelent nekik, ha ők kapnak segítséget. Egyik ismerősöm egyszer a gyerekeitől mindenféle házimunka kupont kapott, amit bármikor felmutathatott és elvégezték a feladatot helyette. Szerintem azon az éven, az volt a kedvenc ajándéka.  Választhatsz neki olyan eszközöket, amik megkönnyítik a munkáját. Az olyan könyveket is értékelni fogják, amiben rendszerezéssel, egyszerűsítéssel kapcsolatos tanácsokat lehet olvasni. Kisemberek örülnek, ha segítesz nekik megvalósítani valamit, amit régóta terveznek, mondjuk átrendezni a szobájukat és ehhez keresel egy új tárgyat, amit közösen felrakhattok. 
  5.        Minőségi idő: ezeket az embereket a figyelem és a közösen töltött idő teszi boldoggá. Bármilyen élmény, amit együtt éltek át szóba jöhet, a kirándulástól kezdve, a színházon át, egy utazásig. Borkostolóval, vacsorautalvánnyal, de egy jól megszervezett túrával is örömet tudsz nekik szerezni. Kicsiknek bábszínház, mozi, nagyobbaknak az apa-fia, anya-lánya, és mindenféle variációjú programok is élmény lehet. Nem kell feltétlenül drága helyre menni, a nagymama által megtanított kalácssütés, vagy a nagypapa faragó tudományának átadása, örök emlék lesz.

 

A gasztro ajándékokat különösen kedvelem. A legtöbbet csomagolhatjuk üvegbe, ami az újra FELHASZNÁLÁS királynője. Ez azt jelenti, hogy változtatás nélkül korlátlan ideig tudjuk újra és újra használni. Egy szép címkével, szalaggal vagy üvegfestékkel díszíthetjük, nem kell további csomagolóanyag. Na igen, a csomagolópapír kérdése. Egyszer próbálkoztam a nagycsaládban, hogy papír helyett régi textilbe csomagoltam be egy könyvet. Hát nem arattam vele nagy sikert. Ezért most már inkább arra törekszem, hogy ne vegyek újabb és újabb csomagolópapírokat. Ha mi kapunk valamit díszespapírban, megpróbálom szépen levenni és egy másik alkalommal újból bele csomagolni az én ajándékomat. A papírtáskák ilyen szempontból jobbak. Szeretném azért leszögezni, hogy azért, mert papír még nem környezetbarát!! Főleg, ha agyon van nyomtatva. Ha ragaszkodunk a papírhoz, válasszunk egyszerű háztartási csomagolópapírt és azt díszítsük fel kis ágakkal, tobozzal, vicces rajzzal, raffiával, vagy egy kedves régi fényképpel. Ha mindenképpen vásárolni fogunk legyen az az első szempontunk, hogy helyben beszerezhető legyen, mondjuk valamilyen jótékonysági vásáron. Nálunk is most lesz a hétvégén az Angyalfia vásár, ahol a szokásos vásárosokon kívül, a különböző intézmények is árusítanak. Nagyon igényes, szép dolgokat lehet találni, így nem csak vásárfiánk lesz, de egy iskolát, vagy egy óvodát is támogatunk.

Helyi termelőknél, vagy a piacon is érdemes körülnézni.

Ha valami különlegesebbet szeretnénk, válasszunk a hazai kézművesek portékáiból.

Élményt, szolgáltatást ajándékoznánk? Ebben az esetben is keressük a közelünkben lévőket, illetve maradjunk határon belül.

Ha további tippeket olvasnál még, itt találsz rengeteget:

+1 tipp: élményt, szolgáltatást és természetes dolgot adnál, ami még egészséges is? Az életmódváltás pont ilyen. Szeretnétek RENDBERAKÓ ajándékutalványt?