Tojásfestés természetesen – növényekkel

Talán még nem késő, hogy pár tippet adjak, hogyan megy a tojásfestés természetesen, szép saját főzésű színezékekkel.

Nincsen Húsvét piros tojás nélkül! Gyerekkoromban a tojásfestés volt a kedvencem, amire általában az utolsó pillanatban került sor, Nagyszombaton a körmenet előtt. 8 évvel idősebb nővéremmel festettük a tojásokat, és közben rengeteget nevettünk: amikor megvolt a kellő számú piros és kék, meg zöld színű, elkezdtük összeöntözgetni a festékeket és a legkülönfélébb színű zöldek sikeredtek belőle. Úgy hívtuk csak, hogy a libafos színűek.. persze ezeket bolti festékkel festettük. Jó pár éve volt ez. Aztán sokáig semmi. Mióta gyerekeim vannak és festek velük tojást, a biztonság kedvéért felhívom a tesómat, hogy megkérdezzem hogy is kell főzni a tojásokat?! Így tettem tegnap is, aztán elmeséltem neki, hogy mire készülök és nagyon lelkes volt. Ő is festett már hagymahéjjal párszor, de úgy hogy a tojásokat együtt főzte a héjjakkal. Én azonban előre elkészítettem a festékeket és abba tettük bele a külön megfőzött tojásokat. Így a végén lehetett összeöntözgetni, pont mint régen!! És lettek is szépen zöldes-barnás tojblik. Csak picit többet kell várni az eredményre..

Megígértem neki, hogy részletesen leírom, hogy készítettük el:

Ötféle szint főztünk. Barnát – diókopácsból; pirosat – céklából; vöröset – hagymahéjból; kéket – lilakáposztából; sárgát – gyömbér; citrom és narancshéj; valamint kamilla és egy csokor petrezselyem keverékéből. Tegnap este készítettük el a színezékeket, amiben a fiam volt a legfőbb segítségem a maga 8 évével. Szóval nem bonyolult. Kellett még ecet, befőttesüvegek és pár rossz harisnya meg levelek a díszítéshez.

Elővettünk kettő db 1 literes, egy db 1,5 literes és egy db 3 literes fazekat, összesen négyet, azért mert ennyi láng van a tűzhelyen. 

Az első 1 literesbe került kb. 4 dió szárított barna héja és pár hibiszkusz virág, felengedtük 1 liter vízzel és adtunk hozzá 4 evőkanál ecetet. Egy bő fél óráig főztük, nem túl nagy lángon, de nem is takarékon. Ez lett a barna szín. Éjjel állni hagytuk a főzetet, reggel szűrtük le egy üvegbe.

A másodiknak a 1,5 literesbe 1 nagyobb céklát reszeltünk, majd jött az ecet és a víz. Ugyanúgy jártunk el, mint az elsőnél. Pirosas rózsaszínt kaptunk.

A harmadik megint egy 1 literes fazék volt, amit púposan megraktunk vegyesen vörös és lilahagyama  héjakkal. Felöntöttük vízzel és ecettel, így a héjak összeestek és lett hely a víznek. Ecet és főzés, mint fent. Ez adta a vöröses színt.

Negyedik volt a három literes fazék, ebbe került 1/2 kg lila káposzta, ecet és víz. Főztük, éjjel pihentettük, gyönyörű lila lett az eredmény.

A sárgát csak reggel készítettem el, csak úgy, hogy legyen még egy. Nem is fogott túl jól, de leírom mi kel hozzá. Egy literes fazék, bele egy narancs héja, egy citrom héja, egy kisujjnyi gyömbér reszelve, 1 csokor petrezselyem zöld és egy nagy marok kamilla virág. Ecet és víz. Ezt egy óráig főztem és kb. fél órát pihentettük. Szép sárga lett, ha éjjel ázott volna ez is, jobban festett volna. Annyira finom illata volt, hogy el is határoztam főzök valamit, amiben ilyen fűszerek lesznek.

Reggel megfőztem a tojásokat, alapos tisztogatás után 1,5 órán át gyöngyöztetve, majd leszűrtük a leveket és indulhatott a móka.


Gyűjtöttünk szép leveleket a meleg tojásokra fektettük őket és belecsomóztuk a harisnyákba.

A tojás csomagok mentek a színezékbe és négy órán át áztak benne.

Kiszedegettük őket és mivel sietni kellett hajszárítóval szárogattuk. Ha lett volna idő, arra, hogy maguktól megszáradjanak, akkor még élénkebb nyomot hagytak volna a levelek.

Száradás után kibontogattuk a csomagokat és a kész tojásokat szalonna bőrrel kifényesítettük. Persze, aki nem eszik szalonnát, fényesítheti mással is.  

Ugye, hogy nem is bonyolult? Az egész festés meg volt egy óra alatt, három gyerkőccel, csak elő kellet készülni, majd türelmesen várakozni. A képen azért van olyan sok üveg, mert előre összeöntögettük a színeket, az esélyegyenlőség jegyében, mindegyiknek legyen négy órája hatni.

Jó festegetést kívánok!