VADGESZTENYE MOSÓGÉL

Ez a mosógél recept nem mai darab, legkisebb gyermekem születése előtt keresgéltem, hogy hogyan tudnék valami jó környezetbarát mosószert készíteni házilag.

Ez mártöbb, mint 8éve volt. Nagyon elégedett vagyok vele, jól tisztít egyszerű és kiadós.

Mit keres egy életmód blogon mosószer recept? Hiába próbáljuk meg magunkat kitisztítani belülről, ha a bőrünket nem engedjük lélegezni, így méregteleníteni. A mosószerekből rengeteg vegyi anyag szabadul fel, ami mind a bőrünkön át bejut a szervezetünkbe.

Már 15 évvel ezelőtt is öko mosószert használtam és persze mosószódát. Akkoriban még nem volt olyan nagy kínálat, mint most és elég borsos ára volt egy ilyen zöld mosószernek. Mivel csomagolás-technológus az eredeti végzettségem, pontosan tisztában vagyok vele, hogy egy-egy csomagolás előállítása mennyi energiát igényel és mennyire terheli meg a környezetet. Egy kisbaba érkezésére készültem, akit mosható pelnkával pelusoztam, így valami olyat kerestem, ami egyszerűen használható és nem marad a ruhákban. Így hát elhatároztam, hogy magam próbálok meg készíteni valamit. Sokat olvasgattam ilyen témájú bejegyzéseket, fórumokat, recepteket. Mosódióból többen készítettek már mosószert, de én valami hazait akartam. És akkor valahol rátaláltam a vadgesztenyére, mégpedig arra, hogy mosóhatással rendelkezik, nagyanyáink a háború idején használták. Sokan próbálkoztak gesztenyével mosni, de nem volt tökéletes az eredmény, mert megszínezte a ruhákat, megbüdösödött szétmállott mosás közben. Keresetem hát egy szimpatikus mosógél receptet, aztán megfejtettem hogyan kell kinyerni a kis barna szemekből a habzóanyagot és már készen is állt a saját receptem kipróbálásra. Az első elkészítést az őszi szünet idejére időzítettem, a gyerekekkel kirándultunk egy jót, gyűjtöttünk sok gesztenyét. Majd amíg aludtak megfőztem a sárga csodaszert. Azóta még kb. 16x teszteltem és tökéletesítettem a receptjét. Ez 8 év alatt évi 2 főzést jelent. Nem mondom, jár egy kis macerával az elkészítése, de nekem megéri, mert az a mennyiség, amit egy alkalommal főzök nagyon kiadós, pedig sokat jár a mosógépem. Az előállítási költsége pedig verhetetlen. J Saját gyártmány és nagyon ZÖLD! Eleget fényeztem, jöhetnek a konkrétumok:

Hozzávalók:

 •        15-20 db vadgesztenye
 •      10 l víz (én tisztított vizet használok, amíg nem volt, desztillált vizet, hogy ne romoljon meg, kisebb mennyiségnél nem lényeg, mert gyorsan elfogy.)
 •      150 g mosószappan (bármilyen szappan jó, folttisztításban nekem a Mülleres Gallseife vált be, ez marhaepe szappan, nagyon jó folttisztító hatással)
 •       300 g mosószóda
 •        10-15-20 (amennyi van) szem vadgesztenyét meg kell pucolni. Ha frissek a kis barna gombócok, érdemes forró vízbe beáztatni őket, majd egy kicsi, de éles késsel ügyesen lefejteni a barna héjat. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha kissé ferdén tartjuk a kést, így az éle a héj és a hús között fog siklani. Némi gyakorlás után el lehet sajátítani. Szárítottat is használhatunk, pl. ami megmarad a gesztenye bábukból (oviból is el lehet kérni). Ha száraz kalapáccsal a legkönnyebb megtisztítani, ekkor arra figyeljünk, hogy csak a szép sárga bélűeket használjuk fel. A képen is ilyen gesztenye látható.

 1. .          A kezdő koncentrátumhoz 1 litert vizet kiveszünk az összes mennyiségből és ebben feltesszük a negyedbe darabolt vadgesztenyét főzni. Jó fél órát kell forralni, míg szép sárga nem lesz és kicsit habzani nem kezd. Ha gyorsítani akarunk, használhatunk kuktát is. Kicsit büdi, de nem elviselhetetlen. Fém szűrőn átszűrjük, hogy az összes gesztenye darabkát felfogva csak a lé maradjon.
 2.        .    A mosószappant lereszeljük és a vadgesztenyés oldattal felfőzzük, kevergetve, amíg el nem oldódik benne az összes darabka.
 3.        .    Majd jöhet bele a mosószóda, addig tartsuk a láng fölött a fazekat, amíg ez is el nem olvad. Ekkor alaposan átkeverjük.
 4.          Jó nagy edénybe töltjük és literenként, hozzákeverjük a maradék vizet. Mikor már kb. 5 liter hideg vizet hozzáadtunk, elkezd sűrűsödni. Folyamatosan kevergessük, erre a célra legjobb egy botmixer. Én a nyáron egy gigantikus fúrógépbe fogható, új (nem használt) keverőszárat használtam. J Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a férfiak is nagyon jól bevonhatók a folyamatba, hiszen ekkora mennyiséget már nem is olyan könnyű kevergetni. ;)
 5.         Ha kihűlt adagoljunk hozzá tetszőleges illóolajat, én teafát vagy levendulát teszek bele a konzerválás és fertőtlenítő hatás miatt. A cédrus és geránium kombináció és nagyon finom. Jó még a rózsa, ilang-ilang és jázmin. A citrom, narancs, bergamot érződik legjobban mosás után, de szárazon egyik sem. :) Ezután érdemes még egyszer átkeverni és flakonokba tölteni
 6. .        Ezután érdemes még egyszer átkeverni és flakonokba tölteni.

A mosásról pár szót:

·        Fehér ruhákhoz tehetünk egy evőkanál szódabikarbónát és oxigénes fehérítőt a fehérebb hatásért. Nem sárgulnak meg a ruhák, de nem lesznek vakítóan fehérek, hiszen nem tartalmaz optikai fehérítőt!

·        Víz keménységtől függően 75-150 ml kell egy mosáshoz. Általános szabály szerint, minél melegebb a víz, annál több kell (60°-on 150-200 ml). 30°-on elég lehet 50 ml is egy átlagos adag ruhához.

·        Öblítőnek én 20%-os biológiai ecetet használok: 0,5 dl ecet 0,5 dl víz keverék mosásonként. Így kicsit ecetszagú a nedves ruha, a 10%-ossal is jó, de nekem azzal még kemények maradnak a ruhák száradás után. Ehhez a keverékhez adhatunk még mosásonként is illóolajat.

·        A zsíros foltokat öko mosogató szerrel kenem be lehetőleg azonnal, de mindenképpen szárazon. Ha benedvesítjük a foltot, nem tud érvényesülni a zsíroldó hatás.

·        Fű és sár foltokat a maradék mosószappannal szoktam előkezelni.

·   Mosás után, ha nem tudunk azonnal kiteregetni, hagyjuk bent a gépben a ruhákat, szabad levegőn teregetés nélkül könnyen megbüdösödnek. Ez igaz a hagyományos mosásra is, csak ott az átható öblítő szag mindent elnyom.

·        Szellősen teregessünk az előző pontban leírtak miatt.

·    A száraz ruháknak egyedi illatuk lesz, a tulajdonosuk saját illata. Nem-nem testszag, hanem az az illat, amit annyira szeretünk a családtagjainkon. Így csukott szemmel is meg tudom mondani kinek a pólója van a kezemben..;)

Hát ennyi, nem bonyolult, szerintem megéri az idő- és energia befektetést. Ha annyira streilen dolgozunk, mint a befőzésnél nem romlik meg a mosószerünk. Ha kisebb adaggal szeretnénk elsőre próbálkozni, arányosan csökkentsük a receptben leírt mennyiségeket. Jó kirándulást és gyűjtögetést kívánok!